Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2008 10:46 - Чалгализирана емиграция
Автор: zari Категория: Спорт   
Прочетен: 9881 Коментари: 21 Гласове:
0

Последна промяна: 24.06.2008 10:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
А съдията - педераст!
  Що е то българска „толерантност” и „благодарност”? По време на волейболен мач между националите на България и САЩ да освиркваш и псуваш химна на страната, в която си дошъл доброволно да търсиш работа, щастие и късмет.
   
Ако емоциите са синоним за хърватите, както отбеляза  в. "Ютарни лист" в статията си по повод драматичното отпадане на футболния отбор на страната от Турция по време на Европийското по футбол в Австрия, то комплексарството би трябвало да е синоним на нас, българите.
   
И това най-ясно пролича при гостуването на българския национален волейболен отбор в Чикаго, където около 6000 български имигранти се опитаха трайно да развалят това, което волейболистите ни на подиума героически се опитваха да изградят, а именно - българския облик.  Обликът на една малка, изстрадала много, но същевременно добра страна, която освен че е дала едни от най-корумпираните политици в Европа, е дала също и едни от най-великите и достойни за уважение хора в света.
   
За жалост обаче, това нито се видя, нито се разбра в Сиърс Сентър. Но се видя и разбра нещо друго - видя се и се разбра колко е голяма и дълбока разликата между "Proud to be American" и  "Proud to be Bulgarian"! (Горд да бъда американец! Горд да бъда българин!- б. а.)   
   
Видя се от американците, които пристигнаха със семействата си, видя се от учениците от близките в района училища, които присъстваха на двубоя, видя се и от младите спортисти от местните американски спортни отбори, които дойдоха, да гледат, да се учат, но и да се насладят на един спектакъл, изнесен от два от най-добрите отбора в света на волейбола - българският и американският. За жалост, хората видяха нещо, което надмина очакванията им, но в обратната посока.    
   
И то не дойде от блестящото шоу под опънатата волейболна мрежа, а от истеричните балкански крясъци и магарии по трибуните, където бяха българските имигранти, които в старанието си да се направят на баш българи, се направиха на баш бай ганьовци - побратими на безсмъртния Алеков герой, който освен из Европата, но и тук, из Чикаго се е подвизавал.

imageБлизо двата часа и половина, докато течеше срещата в съботната вечер между двата отбора, китка от вечните и неповторими хитове от златния фонд на българските футболни фенове бе изпълнена по достойнство от българските имигранти, дошли в Сиърс Сентър край Чикаго. Като се започна от "Победа и пак победа, ние пеем само за победа", премина се през  "Българи - юнаци", "Кой сега е номер 1" и т.н., та се стигна до вечния и безсмъртен български евъргрийн "А съдията, а съдията, а съдията - педераст!".  
    До тук всичко бе ОК, ако не стана едно нещо, което накара на готините хора да им стане кофти, а на кофтите - гот. Като при определението, което Теди Москов дава за разликата между блуса и чалгата. Това нещо започна, когато засвириха американския химн и когато близо 6000 БГ имигранти мощнтно го освиркаха, овикаха и опсуваха (но на български, бабаитлъкът не им стигна, да го кажат на английски!). Това нещо продължи през цялата вечер и се изразяваше в маниакално викане, крещене, подлудяващо надуване на полицейски свирки и неспирно блъскане на тъпани и тарамбуки.
    Не смешно, а много трагично, беше всичко това - това, което показахме на американците, защото от "дълбината на балканските ни души" изплуваха мътилката и катранът, таени дълбоко в нас. Има една дума - нарича се „патриотизъм". Има и друга - „патриотарство". В какво се различават ли? В избиването на комплекса за малоценност на тема родолюбие, който нашите го показаха в залата по трибуните.

    Защото тези, които най-много си драха гърлата и се правеха на българи-патриоти, са напуснали България доброволно, не насила и ако искат да помагат на държавата си, могат да се приберат и да работят там, а не да се правят на герои от „Опълченците на Шипка" из Чикаго - това просто не беше нужно. Защото в театралниченето си да се направят на "великите българи", сториха така, че всички в залата да ни намразят и да ни гледат с презрение.

И какво провокира тази истерия срещу янките, така и не се разбра. Американският говорител в залата, за да покаже гостоприемството на хората към нас, българите, дори подканваше в най-тежките минути, не американския, а нашия, българския отбор с кънтящото от тонколоните  "Бюлгари юнаци!" и "Аййдиии нащтиии!" . (Това последното се получи, не защото човекът беше учил български в районите около Пловдивско, ами защото му бяха написали "Айде наште" на латиница, та шпикера си четеше нашето "е" като на английски, което си е "и".) 

    За жалост, едно стана ясно в съботната вечер по трибуните на Сиърс Сентър, освен че държавата ни се чалгализира, вече ни се е чалгализирала и имиграцията. А не бяхме такива, мама му стара, поне тук в Чикаго.

    Иска ми се да кажа нещо на всички БГ фенове, които бяха в залата край Чикаго. Ако България един ден, дай Боже, стане световна сила и дойдат имигранти от Буркина Фасо например да живеят и да работят там, и отборът на Буркина Фасо, играе с нашите волейбол в турнир в България, как ли ще отреагират българите тогава, ако в българската зала имигрантите, дошли да си вадят хляба и да търсят щастието си в България от далечна и непозната Буркина Фасо, започнат да освиркват българския химн и всеки път, когато българите пипнат топката, бясно да удрят тъпани и надуват полицейски свирки, за да пречат на тима на страната, в която са дошли, да си играе играта? А освен това - и да плашат кротките българските семейства и хлапета, дошли да видят и да се порадват на двата майсторски отбори. Как ще отреагирате тогава, скъпи мои братя българи? Майка им жална на неблагодарнте имигранти от Буркина Фасо, дръзнали да хулят България, нали?

    Има и още нещо, което показва колко ниско паднахме и като имигранти, и като българи, което няма как да го подмина.
    Чикаго е единственият град, извън пределите на България, в който 3-ти март се празнува официално и българското знаме се издига пред кметството на града. Гражданите на Чикаго правят това от благодарност и уважение към нас, българите и към страната, от която идваме. В Сиърс Сентър Арена, по време на мача между националите на САЩ и България по волейбол, ние показахме какво значи българската „толерантност" и „благодарност".

ОТ ПРЕСАТА: Променено е само заглавието!




Гласувай:
0



1. zeifod - :(
24.06.2008 10:59
Тъжно но факт, простащината в България винаги е била в особенно големи количества.
цитирай
2. krotalka - Няма спасение от чалгата!
24.06.2008 11:10
И в Германия е същото!
цитирай
3. benra - чалга-
24.06.2008 11:39
манталитетът е дълбоко вкореняващ се, за жалост.
цитирай
4. mapplethorpecala - соринг, както казваше алумния ми от ...
24.06.2008 12:59
соринг ,както казваше алумния ми от гимназията Кинчо КиндaлoB
" I am Sorrying".
но zari ,не разбирам удивлението ви.

искате да кажете,че това ви е изненадало ли!

от известно време си мисля,че прекалено силно сме подведени да търсим в някакви

уж-специфики характер и характерност!
първо ,нека уточним,дали това въобще е специфика.

момент сега...ако това е специфика,то бъдете сигурни,че ще се появи някой,който ще ви
каже ,че има попълзновения да бъдем заличени,като ни удрят точно по спецификите,по
характера.според мен няма нищо лошо в това,че се е показала една черта,една линия на поведение..една външна страна.
и като всяка външна страна тя е просто външна страна..нищо повече.
тъкмо тук ще направя хегилиански финт и ще изВозя топката до мрежата на либералите
и ще кажа,че точно спецификите са най-големите лъжи.
това,което ние си казваме на себе си за самите себе си са най-големите лъжи..
много е вереоятно да има някаква причина,поради ,която тези хора,българите ,вярват,че

това ,тъкмо през такива външни изяви те показват смисъла на онова,което се е вкоренило в тях и в което те са вкоренени.
българщината..и понеже такова нещо няма..то си е чист void ,отгоре му се спускат veils просто да затъмнят,че на празното място имаме само едно п р а з н о м я с т о!

тези разсъждения навярно ще ви се сторят завоалирани ,и аз разбирам

култур-либералната страст на мултикултуралията ,която прави същото като тези дето са псували,викали,крещели..
какъв е нейния отговор..виждаме не само в поста,но и във гласовете,които са се подписали отдолу..редовните гласове,в защита на някаква също толкова илюзорна и недействителна черта на съвременния български(post-nacional) човек,който отстои от модерния (19 веков) челяк/алековски вариант/
виждаме какво се случва..с малко по-приглушени псувни се атакуват едни случайни

белези в поведението на една група,която ,много моля да се забележи,се държи така под същата команда,както се държи и групата,която иска да освирка групата,която освирква групата.

да не говорим,че освиркването на химна в никакъв случай не е по-лошо от самия факт,че се пускат химни на спортни състезания.
с което се натиска тъкмо към това,да се покажат appearences,външни трани,цветове и

националните интонации.
в този смисъл,аз бих много се изненадал,ако на хората,които стоят зад това решение

да се шуща химн повреме на спортна среща не им се е случило да размислят,че пускането

на химн е рисковано дело,в ситуация на развихрени страсти,които тъкмо този химн

,неговото пущане иска да провукира.смешен ми е либералния проект да се остави

спорта,като последно убежище на тези страсти.един вид музей..едно театрално

място,където всеки да може да се изиграе ,като ревностен по този повод.

а на практика в ежедневието такава болка и страст не се преживява..
съмнявам се и за друго..
ок..емигрантите са подтиснати..те са недоволни..ама нека да отпуснат клапата на
спортно състезание..идете там,накрещете се,напсувайте се,ние ще ви стимулираме ,ще ви
подложим удобни килимчета -химни,знамена,национални очертания...дайте газ на

страстта..и утре ,пак на бачкане..пак сте редови труженици.
защо либералите ги обичат тези игри със спортта..ами то е ясно..обидно е аз да ви го казвам...
но изглежда има нужда,след като се налага да правя тези важни уточнения!
цитирай
5. анонимен - Nqmam dumi
24.06.2008 14:20
kolko mnogo si prav, za sujalenie :( i me izvinete za shliokavicata, no nqmam kirilica na rabota
цитирай
6. zeifod - Mapple
24.06.2008 14:27
с някой неща съм съгласен но не с всички. Да прав си че се използват спортните събития точно за такива цели, да се отпуска напрежението и т.н. Само че напрежението може да се отпуска и без да се псува мисля. Без да се наричаме олигофрени, да си хвърляме бомбички. Крещи си на воля, свиркай си на воля - ОК никой не те спира. Само че ако аз ти кажа нещо за майката, нали се сещаш че кръвта ще ти кипне - и хоп проблем..стана патакламата.
Казваш това било наша национална черта - демек да сме простаци. Може би си прав, може и да е.Ти го наричаш Българщина - аз му казвам Простащина. Дали ще го прави Българин, Германец, Пампаец няма значение, простака си е простак каквато и националност да е. А дори и ние да сме по - големи простаци от другите народности, с това ли трябва да се гордеем, това ли ще ни запази като нация? Не мисля...
Както и да е това си е само мое мнение.
цитирай
7. tsvetkakoketka - ама тя българската простотия
24.06.2008 15:46
отдавна е минала границите на бг. и в прекия и в преносния смисъл
цитирай
8. анонимен - Тази статия е гнусна инсинуация!
24.06.2008 17:49
Аз съм горд, че съм българин!

\m/
//

Поздрави
цитирай
9. анонимен - освиркване и още нещо
24.06.2008 22:08
Българите обичат да освиркват/другите,себе си,страната си/ защото за тях устата е по-важна от сивото вещество над нея.
цитирай
10. анонимен - Zlika, s tezi na snimkata li se gordeesh,
25.06.2008 04:00
s vaprosnata agitka? Nikoi ne vizira teb! Kakva e tazi tvoya reaktsia? Egati.
цитирай
11. mapplethorpecala - те им организират четене от георги ...
25.06.2008 09:01
те им организират четене от георги господинов,среща с георги тошев,беседи с алек
попов,а те искат деси-слва,галена и вестник уикенд.
shame !
цитирай
12. анонимен - Типична българска черта проявена - ...
26.06.2008 13:42
Типична българска черта проявена - омразата!! Жалки сме.
цитирай
13. donichka - 9-ти,
26.06.2008 22:08
много точно го каза!
цитирай
14. ahmeddogan - т.е.
27.06.2008 12:00
какво казавате че бг сме простаци, а американците - убавци? аман от възмутени култутрегери с претенции за месианство:))
цитирай
15. mapplethorpecala - zari tazi statiya e vidyah v glas...
27.06.2008 16:53
zari tazi statiya e vidyah v glasove.
otklik ot chicago .pisheshe che sa ya prepechatali ot frognews

stori mi se sushtoto chetivo.snimkata beshe sushtata.
цитирай
16. анонимен - ....
20.10.2008 21:08
as sum gord 4e sum bulgarin ... no opredeleno ne sum gord s bulgarskata prosta6tina ..da i as sum fytbolen fen i da osvirkvam no tova e prosto prekaleno da ti imam i ptariot6tinata ..ZASRAMETE SE BE BULGRAI PFY IZLOJIXTE NI PRED CELIQ SVQT neka se zarsamqt i tezi koito si mislqt 4e tova e mnogo gotino absolutno NE E tva si e 4ista izlagaciq ..izlagaciq za nas i na6ata rodina BULGARIA
цитирай
17. анонимен - rEsjbVMkqyQMNJIGML
30.05.2011 04:30
Cool! That's a celver way of looking at it!
цитирай
18. анонимен - NcUhKpgHjgTyJ
30.05.2011 16:34
iQoGZG <a href="http://biwgdlnyitzn.com/">biwgdlnyitzn</a>
цитирай
19. анонимен - xHFNeVpbsqGprN
30.05.2011 20:46
UJDxlM , [url=http://zvjvquiwrcwq.com/]zvjvquiwrcwq[/url], [link=http://pxnrqbonrwpf.com/]pxnrqbonrwpf[/link], http://bojrsgopnbgy.com/
цитирай
20. анонимен - PKpnReZndVV
02.06.2011 14:46
9VQ50t <a href="http://ofpxtrfqrfeu.com/">ofpxtrfqrfeu</a>
цитирай
21. анонимен - LoOlVSYyiBSnlo
04.06.2011 14:25
yqRH4Q , [url=http://mxpyhpbwyehs.com/]mxpyhpbwyehs[/url], [link=http://xcwcliebxtut.com/]xcwcliebxtut[/link], http://lhjfhqxukncr.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zari
Категория: Политика
Прочетен: 1677615
Постинги: 131
Коментари: 1719
Гласове: 10852
Архив