Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2008 18:52 - "Рак" от пластмасова бутилка?
Автор: zari Категория: Технологии   
Прочетен: 24690 Коментари: 55 Гласове:
1

Последна промяна: 30.05.2008 19:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Събрали сме се компания в петък вечер. Мой приятел взима дистанционното и една след друга сменя програмите. Попада на запис на известния колоездач Ланс Армстронг – седемкратен победител на “Тур дьо Франс”. В същия момент  - съвпадение! Така мога да го нареча. От уредбата прозвучава гласът на Шерил Кроу. Автоматично разговорът потегля в посока операцията й от рак на гърдата и раздялата й с годеника й Ланс. Тук Мимето се намесва и преразказва интервюто на Шерил Кроу в “Еllen show  и предположенията на певицата за болестта: Вода в пластмасова бутилка, държана с дни в колата, от която тя пиела, пътувайки за репетиции, срещи, турнета.  Шерил е категорична, това е мнението и на лекуващия й лекар. 
Мимето се обръща към двете жени на масата и отправя мило и категорично предупреждение да не пият в никакъв случай такава вода, ако не искат и те да се разболеят от рак на гърдата. Тя подкрепя аргумента си "научно-делово": ”От горещината, от пласмасата се отделят химически вещества /токсини/. Те се абсорбират от водата, и при  лабораторно изследване в съмнение за начален стадии на рак, точно такива токсини са били  налице.” 
Сега и аз се сещам, че Мимето почти винаги използва стъклени бутилки и рядко пластмасови. Никога не пие и кафе в пластмасови чашки... 
“Според публикации в холандската преса”, продължава делово Мимето, “при изследвания направени с пластмасови бутилки, в това число и бебешките шишенца за мляко, сокове и вода, течността /водата / в пластмасовите шишета “извлича и филтрира” минимално количество от бисфенол А, който при опити с плъхове е довел до заболяване от рак и до репродуктивни проблеми. Води се спор сред американски изследователи и хора на науката дали наистина бисфенол А би  причинил същите проблеми и при човека”. 
Повечето от компанията заеха становище, че това е поредният мит и никакъв диоксин не се отделя във водата в пластмасовите бутилки! 
И...
Като че ли неслучайно, от уредбата прозвучава хита “Hand on your heart” на австралийската певица  Кайли Миноуг. Знаейки за двугодишната й безмилостна битка с рака на гърдата й, дали това не бе все пак някакъв знак да внимаваме с дългата употреба на една и съща пластмасова бутилка,  едно предупреждение да изхвърлим онази, която с дни наред някъде там в колата или багажника се мотае “за всеки случай” и когато прежаднели в горещ ден, без да се замисляме много,много, надигаме я и жадно жадно отпиваме половината от нея макар и топла...


Тагове:   бутилка,   рак,


Гласувай:
1



1. анонимен - Шерил Кроу и Мимето
30.05.2008 19:00
неоспорими капацатитети в областа на онкологията.
цитирай
2. анонимен - Интервю на Кроу, това пише
30.05.2008 19:09
Казано, цитирано! така го разбирам! А ти както си знаеш
Аз ще внимавам, и аз съм си го мислела това.
цитирай
3. thomas - Много мрачно...
30.05.2008 19:09
Още малко и ще трябва и вода да спрем да пием... Склонен съм да вярвам, че пластмасата е гадно нещо, но нали все пак PET, от която се правят бутилките, е от най-добрите, чисти и безопасни пластмаси!? И тя ли излезе вредна!?

Хайде, оставянето на бутилката в колата до безобразно сгорещяване може да се нарече неправилна употреба. Обаче какво ни гарантира, че по време на транспортиране, складиране (а защо не и бутилиране), въпросната пластмаса не е вече нагрята и отделила каквото там има да отделя?!

Сега се сещам и за "натурално газираната" вода на Михалково, която си извира газирана (и мирише специфично) - убеден съм, че за да може да се бутилира все още газирана, сигурно е и все още гореща. Дори бутилките й често изглеждат деформирани от топлината и налягането. Като пийнеш от нея, сигурно направо трябва да тръгнеш бавно към гробищата и ще стигнеш точно навреме.

Какво излиза - че единственият начин да живеем дълго, е ако си купуваме стъклени бутилки с минерална вода от Сан Пелегрино, Сан Бенедето, Перие или евентуално Банкя (иначе казано Кока кола)? Дали пък това не е поредната корпоративна зарибявка за маниаци?

Сложна материя!
цитирай
4. zari - Духовност, няма нужда да се "палите"!
30.05.2008 19:46
В текста липсва категоричност! Поднесен е за размисъл и всеки да отсъди според собствения си аршин! Няма натрапчивост, заклеймяване, категоричност, а още по-малко нещо налудничаво и смехотворно, както твърдите! Току-що приключих с разни статии и публикации на престижния "Джонс Хопкинс" - дали и там са луди, та отделят време и средства за същото изследване?
цитирай
5. анонимен - За съжаление граматическата полиция
30.05.2008 19:47
е по-смехотворна и от този постинг.
цитирай
6. zari - Ами да надникнем във Вашия, какво
30.05.2008 19:53
ни предлагате?
цитирай
7. zari - Духовност, кой апелира в текста за гаранции,
30.05.2008 20:00
не разбрах?
цитирай
8. thomas - @bogoizbrania
31.05.2008 07:56
1. Бутилките са от PET, тръбите от PVC
2. Не пиеш топлата вода от PVC тръбите, нали?
3. Пише се резервОар - като ви избира Бог, не ви ли учи на такива дребни подробности, че да не се излагате?
4. На английски му викат You are barking at the wrong tree. И Шерил, и Кайли, са от кадърните изпълнителки, така че конспиративното ти предположение надали се отнася за тях. Пък и да се отнася, ракът си е рак и не се интересува кой е кадърен - или ще кажеш като Шарън Стоун, че той им се явява наказание за незаслужената известност?!

@zari
Абе защо "рак"-ът ти е в кавички?
цитирай
9. анонимен - Прозорците са от PVC, тръбите са от ...
31.05.2008 12:22
Прозорците са от PVC, тръбите са от PET, бутилките са от PET
цитирай
10. анонимен - А какво за Африка?
31.05.2008 13:40
Интересно ми стана, факт е, че в Африка водата стои масово на слънце в пл. бутилки или тобрички... Факт е и че в Африка рак почти няма. Е ще кажете, че не успяват да хванат щото мрат от други болести по-рано, ама не е точно така. Броя на раоквоболните е минимален. Освен ако за това не е виновна черната им раса.

Лично аз съм против пласмасите въведени навсякъде в ежедневито ни и упорито се боря да ги намаля в дома си, което си е доста трудно. Като начало отказвам найлоновите торбички и си пълня моята - спец. закупена за пазар. Има неудобства, но свикнах и организирах нещата.

Организирах си и 4 кофи за боклук в къщи за да мога да пращам нещата за рециклиране, но като надникна в специалниет казани - то май само аз мисля за това рециклиране ....
цитирай
11. анонимен - Ужасно!
31.05.2008 15:26
Нищо не разбрах от този постинг! thomas, zari или Шерил Кроо са с рак на гърдата и кой разбира повече от онкология: духовност, богоизбрана или thomas (ама какви хубави никове!)?

Усмихнат ден и хубава вечер!

Ваш Влаголюб
цитирай
12. benoa - Когато се съмняваш
01.06.2008 10:21
в нещо - просто не го използвай. Ако това не ти причинява неудобство по-голямо от съмненията, които изпитваш. Вредата от тютюнопушенето е доказана и многократно по-голяма от гореспоменатата, но милиони хора не искат да се откажат, някои от които по демонстративен начин. Какъв е проблема да се използва стъклено шише и наливане на вода от извора - не вярвам, че това е непреодолимо препятствие за човек, убеден че PET по някакъв, макар и минимален начин, може да му навреди. Същото се говори и за аспартама и другите често използвани подсладители. Ами не ги пийте - аз не го - и без това Фантата е по-вкусна от продуктите на ASPASIA :)
Какво значение има, че група учени пръснали незнамколкоси милиона за изследвания и се надцакват с производителите на напитки. Всеки преценява сам за себе си.
цитирай
13. thomas - Много не си прав...
01.06.2008 10:36
Пушачите не са милиони, а милиарди. Но ако имаше друг популярен и достъпен начин да си доставят никотина, от който всъщност са зависими, дори и да не си го признават, можеше и да се откажат от "демонстративния начин". Но във всеки случай да пушиш или не, е личен избор. За разлика от това да пише вода или не - последното не е вреден навик, а втората най-неизбежда жизнена необходимост след дишането.

За аспартама... не се хвали толкова, че не го пиеш, че всъщност не знаеш кога ти го пробутват - доколкото отдавна е по-евтин от захарта, чувам за доста случаи, в които производителите заменят захарта с него поне частично, разбира се, с цел икономии, не от желание да си убият потребителите.

И въпросът не е дали PET бутилките са вредни за тези, които вярват в това, а дали са вредни НАИСТИНА. Ако има такова подозрение, никакво доброволно действие по избягването им няма да те спаси - просто случаите, в които не можеш да контролираш произхода на водата, която пиеш, са неизброими. Вместо това просто плюй в пазва страховете да са неоснователни.
цитирай
14. benoa - :)
01.06.2008 10:49
За вредата от аспартама съм чел достатъчно, че да направя своя избор, не съм маниак да изследвам съдържанието на бутилките, достатъчно ми да прочета надписа (бтв. аспартама се разлага до фенилаланин, което е опасно за хора, които не могат да разграждат излишъка му, така че е доста опасно да не се спомене)
Като бивш пушач пък мога да твърдя с убеденост, че тютюнопушенето не само е начин да снабдиш организма си с никотин, но си е цял ритуал и навик, който малко пушачи биха заменили с алтернативен (четох преди месеци за електронна цигара с регулирано бездимно подаване на никотин - прозвуча ми ужасно :)
Акцента ми беше върху това, какво човек може да направи в рамките на разумното, когато се съмнява, а не основателни или не ли са съмненията - както даваш примера с подсладителите - контрола върху производството може да плюе на всякакви предпазни мерки от страна на потребителя.
цитирай
15. albizia - От гледна точка на хигиената и по...
01.06.2008 13:39
От гледна точка на хигиената и повторното използване на разни неща ми се струва, че почти всички мъже на тази планета трябваше да ги мори рак. Или най-малкото да ги тръшне някоя инфекция. Като гледам, това още не се е случило.
Реално погледнато, всичко около нас е вредно. Ние сме си го направили такова. Ще избегнем една опасност и ще се натресем на друга. Ще дъвчем дъвки по цял ден, за да нямаме кариес, но пък ще си докараме разстройство. Няма да пием кафе на гладно, за да не си причиним язва, а ще си вдигаме кръвното с продукти, съдържащи мутагенни изкуствени подсладители. И най-вече ще слушаме само съветите на известните личности (евентуално и Мимето) по въпросите, засягащи здравето, и при пълно съблюдаване на правилата за избягване на вредни субстанции ще умрем от глад и жажда, за да не умрем от рак.
цитирай
16. анонимен - Прекалена нападателност и крайност в някой становища,
01.06.2008 16:43
Естествено е след прочетеното да не се използват употребявани неколкократно пластмасови шишета, като например моите баба и дядо, които си ги държат в една огромна торба и с нея ритуално ходят всяка неделя да си пълнят минерална вода от Централна баня. Едно шише ползват десетки пъти и пак отново и пак десетки пъти. След прочетеното, ще ги изхвърля. Две дамадажанка са им достатъчни, пък и разходката им ще е два пъти седмично.
Благодаря за написанато от Зари! Усещах, че нещо има "гнило" в тези пластмасови шишета...не сте ли усетили, някои пластмасови чаши за кафе каква противна миризма имат! Казвали са ми, че тези от "капанчетата" вечер събирали използвани, миели ги уж и на другия ден отново в тях кафе!
цитирай
17. benoa - При
01.06.2008 17:29
цена 1-2 стотинки за чашка смятам колко кошчета трябва да преровят :)
Все пак препоръчвам ако ще се пазите специално от "рака" да спрете цигарите, а тези, които не пушат - е, спасение няма :)
цитирай
18. synuvamzvezdi - Томас винаги пише много.
02.06.2008 09:03
И на разделени абзаци.
цитирай
19. verde - zari,
02.06.2008 14:41
благодаря за написаното. Лично аз се опитвам да избягвам пластмасата. В нея няма нищо безвредно. Изобщо не сме наясно (освен ако не сме изпечени химици) какво всъщност става в телата ни, благодарение на съвременните удобства, улеснения, приспособления и какви ли не предмети на индустрията. Пълни сме с химикали, които едва ли ни действат благотворно. Но повечето хора реагират толкова скептично, защото са обхванати от някакъв мързел, апатия, омаловажаване на проблема. Така мисля. Като казах на моя близка, млада майка, че не е редно да си тъпче децата с мляко Данон, защото е нишесте, сухо мляко и консерванти, тя ми заобяснява: "О, ами то всичко е вредно и дай по тая логика да не ядем и да не живеем." Добре де, но може да замени Данон с обикновено кисело мляко, което вкисва след няколко дни, а не стои в хладилника с месеци. Може да избягва пластмасовите играчки, може да не им дава junk food, може да спре да ползва силните дезинфектанти, прахове и ароматизатори. Може, но й е по-лесно да не го прави. Пък и те така "хубаво миришааааат:))" Нищо, че и двете й синчета са с неустановени за сега алергии, от които целите се обриват през няколко дни. Всеки има право на избор. Е, не голям избор, но все пак - избор!
цитирай
20. анонимен - Написаното предполагам е вярно
02.06.2008 14:48
но все пак си мисля, че рак се хваща най-вече когато организмът е подложен на стрес.В нашето ежедневие няма как да се спасим от стреса, но ако всички се опитаме да бъдем усмихнати и внимателни към околните, да гледаме и създаваме само красиви и положителни неща-то според мен ще се преборим с рака поне на 80%.
Ето може да пробваме още от днес.Аз например се опитвам да създавам само положителни емоции у хората около мен.не знам дали ще ме спаси от рак, но поне имам страшна успеваемост в социалните контакти.Пробвайте и пак ще си говорим.
цитирай
21. анонимен - Докато се питаме вярно.... невярно
02.06.2008 15:37
може и да се случи непоправимото. Не ли по добре да си пием водата от стъкло ?
цитирай
22. reala - коментар 26 е мой
02.06.2008 15:44
....и си пия вода от стъкло . Не си правя кафе-експресо с минерална вода ..... а защо ли ?
Защото температурата и налягането водят до химични изменения ....?
Моля Ви, мислете за себе си и се пазете, защото останалите не се чудят как да печелят за Ваша сметка и Вашите мечти и планове може и да не се реализират.
цитирай
23. benoa - Интересно как
02.06.2008 19:48
се променя водата (или минералите в нея) вследствие на високата темпрература и налягане ?
Безспорно химията се намеси на всички нива в съвременния живот, но да търсим под вола теле няма да ни облекчи ежедневието или удължи живота.
цитирай
24. thomas - @reala
02.06.2008 19:57
А ти какво, смяташ, че във водата от чешмата има по-малко минерали (и по-точно метали), отколкото в минералната ли?! :-)
цитирай
25. benoa - Сигурно
02.06.2008 22:10
минералите, условно делящи са на 'добри' и 'лоши', минали след термична обработка при подходящо налягане, преминават от едно състояние в друго :)
Тук ми идва да попитам - вредна ли е тежката вода, и не е ли опасно да я подлагаме на стрес в разни джезвета ? :)
цитирай
26. анонимен - Намерих решение на проблема...
02.06.2008 22:39
Пийте фрапе !
цитирай
27. анонимен - Опссс,
02.06.2008 22:40
@reala@ съм :)
цитирай
28. logos888 - Причини за рака, три групи от при...
04.06.2008 12:44
Причини за рака, три групи от причини и видове рак:
1.Токсични причини - токсичен рак.
2.Психосоматични причини - психосоматичен рак
3. Радиационни причини - радиационен рак.

Всека причина трябва да надхвърли поносимостта на индивидуалния организъм с 1%, за да имаме заболяване, разболяване.
В България през посл.години почти няма рак от трета група.
От първа група процента е нисък, и най-малко причината е тютюнопушенето, 3,4% от всички онкоболни, следствие токсини.
Най-много онкоболни има от втора група, следствие стрес или психонасилие, около или над 60, 70 % от онкоболните, през различните години.

Ако приемем, че преминаването на границата на издържливост е след 50%, то разболяването може да е само заради 1% или повече.
Мнозина са изправени пред неудачи, безработица, разводи, финансови загуби, загуба на жилище, смърт, но тежестта на проблема и поносимостта от индивида са двете най-важни причини, които трябва да се знаят.
Помислете, при грипна епидемия мнозина не се разболяват. Други, само някой да кихне и на другия ден е в болница на системи. Отново за поносимост на индивида.
За рака, за причините за рака вече много се знае, трудното е, че при всеки болен е много различно.
Разглеждат се причините, възможностите на психиката на болния, възможностите на имунната система, участието на семейството в лечебния процес, и много други фактори, които се отнасят само за ТОЗИ болен.
Няма повторено онколечение, за всеки онкоболен се изработва индивидуално онколечение, защото сумираните причини са сбор от вероятности за индивидуалността.

Почти не се коментират дори от специалисти старческия рак, зародишния рак, и т.н.

Добре е, че проблемът Ви вълнува. Това отваря възможност за коментарии и знания, които не могат да се получат от прочит на една или 10 книги.
Засега е така. Успех!



цитирай
29. анонимен - Въпрос към предишния коментирал
04.06.2008 17:07
Какъв е този СТАРЧЕСКИ РАК и каква възрастова група засяга?
цитирай
30. logos888 - Старческия рак е към групата на в...
04.06.2008 19:58
Старческия рак е към групата на възрастните, поостарелите. За всяка личност остаряването е като пубертета, не би могло да се фиксира точна цифра за години.
Разбира се трябва да се провери дали причините не са от другите групи, което ще означава пристъпване към лечение.
При старческия рак, имунната система, психосистемите са в пълен срив, което е причина за онкодиагнозата, но и причина да не може да се пристъпи към лечение. Много онкоболни дори ясно и категорично отказват лечение.
Успех!!
цитирай
31. анонимен - Абе, аспартамът си е вредничък, а старческият рак е просто рак при дъртаци.
07.06.2008 01:37
...

Без да съм 100% сигурен си мисля, че logos888 е глупак.

Щом мислите като мен, гласувайте за блога ми!

Ваш Влаголюб
цитирай
32. анонимен - Благотворитель
27.01.2011 01:11
Предлагаю (без медицины, химии, без магии и трав) бесконтактное лечение рака на 4-ой терминальной стадии. Без предоплаты, без оплаты, бесплатно как и в Библии написано: "даром получили - даром раздавайте...". Обращаться только верующим любой конфессии.
Благотворитель
rest-west@mail.ru
цитирай
33. анонимен - GYdRUcPaRlvoOTadOX
29.05.2011 13:17
That's way more clever than I was expecting. Tankhs!
цитирай
34. анонимен - eGGAkXKaHePIJbQYOZ
29.05.2011 15:29
DAnU9D <a href="http://eeyxcmvtusio.com/">eeyxcmvtusio</a>
цитирай
35. анонимен - WdlGwIBi
29.05.2011 16:37
Wow! Great thniknig! JK
цитирай
36. анонимен - hOvxJRKfAedTGBRgU
30.05.2011 11:37
No more s***. All posts of this qalutiy from now on
цитирай
37. анонимен - XcrqraNrVJbSYlWOd
30.05.2011 12:41
I feel so much happier now I understand all this. Tahnks!
цитирай
38. анонимен - fbKDvVhgMjP
30.05.2011 13:56
I'm not esaily impressed. . . but that's impressing me! :)
цитирай
39. анонимен - ogxVCrLLPzPumB
30.05.2011 16:22
zje1ou <a href="http://leyutevxrcqd.com/">leyutevxrcqd</a>
цитирай
40. анонимен - xacNanFGKfyVZ
30.05.2011 16:39
kiyENx <a href="http://zuqieoagrydj.com/">zuqieoagrydj</a>
цитирай
41. анонимен - FJwloocgVGwn
30.05.2011 20:55
QlmRob , [url=http://szxuwdxyujwd.com/]szxuwdxyujwd[/url], [link=http://pynapiizeqnx.com/]pynapiizeqnx[/link], http://uzhjupgmmuqs.com/
цитирай
42. анонимен - CUeingNKSFGHkhm
30.05.2011 21:05
XwpXXh , [url=http://epjoclffqmgs.com/]epjoclffqmgs[/url], [link=http://orfkogqiogjm.com/]orfkogqiogjm[/link], http://laheoaezpegj.com/
цитирай
43. анонимен - dUFaxAVprHh
01.06.2011 16:23
OZBve1 , [url=http://uzjmlawywlxj.com/]uzjmlawywlxj[/url], [link=http://ixpjwmujrmmy.com/]ixpjwmujrmmy[/link], http://kpztiyganazv.com/
цитирай
44. анонимен - VbSvnGFZEbSav
01.06.2011 16:43
uDPQF9 , [url=http://oktfkkpjalob.com/]oktfkkpjalob[/url], [link=http://uaesnmktvqse.com/]uaesnmktvqse[/link], http://vyrogifjfswt.com/
цитирай
45. анонимен - AlPZTyzSBhvojiNXX
01.06.2011 17:06
BCUbmI , [url=http://yvkwxnpdblzy.com/]yvkwxnpdblzy[/url], [link=http://zealgibtarls.com/]zealgibtarls[/link], http://rykxsjlrofty.com/
цитирай
46. анонимен - GVIxogHWSC
02.06.2011 14:31
uTwcWF <a href="http://vduycmcawbxu.com/">vduycmcawbxu</a>
цитирай
47. анонимен - bOIIfNyMSe
02.06.2011 14:32
IOAAJC <a href="http://wksywghpvncr.com/">wksywghpvncr</a>
цитирай
48. анонимен - yOoieJvNovuVIlqIPH
02.06.2011 14:33
P2J26H <a href="http://qowsdmcyilxe.com/">qowsdmcyilxe</a>
цитирай
49. анонимен - gJjaKjFpEErfPyPkxqQ
02.06.2011 14:47
YdC4FL <a href="http://aeswlgoczggj.com/">aeswlgoczggj</a>
цитирай
50. анонимен - GAlrNIsN
02.06.2011 15:18
YNKcZU <a href="http://trsuopdwdwkb.com/">trsuopdwdwkb</a>
цитирай
51. анонимен - zlpckHkz
04.06.2011 13:22
R8ysOf , [url=http://enatfcpvxcvf.com/]enatfcpvxcvf[/url], [link=http://mwplyhlbzgrf.com/]mwplyhlbzgrf[/link], http://dihbbethcmgi.com/
цитирай
52. анонимен - KDyZMrLMkCfQAhLcMK
04.06.2011 13:44
puvftv , [url=http://zadvhsabtysf.com/]zadvhsabtysf[/url], [link=http://athquihxiaih.com/]athquihxiaih[/link], http://mcpovohkychj.com/
цитирай
53. анонимен - jzwMJoFSH
04.06.2011 14:14
cZtlKt , [url=http://hyhlsrqdapgj.com/]hyhlsrqdapgj[/url], [link=http://tjcwfjplwlev.com/]tjcwfjplwlev[/link], http://hwubqhcuonxn.com/
цитирай
54. анонимен - ZDWhVwzKzYXc
04.06.2011 14:51
grJSVW , [url=http://ddvfhdihhpcv.com/]ddvfhdihhpcv[/url], [link=http://cpkqbhoitpki.com/]cpkqbhoitpki[/link], http://qshqdguhowdp.com/
цитирай
55. анонимен - MpXYbTTNEjeOA
04.06.2011 14:59
PdsPOo , [url=http://dlppfxglhdas.com/]dlppfxglhdas[/url], [link=http://lqgqujnnnfxx.com/]lqgqujnnnfxx[/link], http://fgbziwtsnhix.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zari
Категория: Политика
Прочетен: 1682750
Постинги: 131
Коментари: 1719
Гласове: 10852
Архив