Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.05.2008 15:41 - Ще гледаме София не през розови очила, но през розовия цвят на японските вишни
Автор: zari Категория: Новини   
Прочетен: 3982 Коментари: 3 Гласове:
0



Една наистина хубава новина за София, която е заприличала на бунище. След Бущурещ е най-мръсната и неугледна европейска столица. Затова и проектът, който е в действие, ме зарадва много: "Японска градина ще бъде изградена в дерето северно от комплекса на КАТ в кв. „Изток“ в столицата.  Идеята за строителството на градината е на японското правителство и ще бъде изпълнена изцяло в традициите на японското изкуство. Земята, върху която ще се изгражда японската градина, е на общината и затова няма да има усложнения и забавяне с процедурите по отчуждаването на терена. Японското правителство не предлага само съдействие при създаването на градината, но и поема финансирането на проекта. В момента група архитекти подготвят проекта безплатно, за да се спести време и да не се изпусне финансирането от японска страна. Японската градина няма да струва нищо на Столична община – кметството участва само със земята, която и в момента е неизползваема и заблатена. Декоративни вишни и череши ще красят дерето до КАТ. Те са част от традицията в изграждането на японски градини в Страната на изгряващото слънце. Съществените елементи на този вид градини са водата, камъните, мостовете, фенерите и декоративните храсти. В родината си японските паркостроители използват иглолистни дървета и цъфтящи дървета заради ефекта им по време на пролетния цъфтеж, клек и други. Цветята се използват ограничено в този вид градини. Японските градини са четири вида и идват от формите на стила
 – скална градина, 
- водна градина, 
- градина на литераторите 
- и градина на чая. 
Българският й еквивалент вероятно ще представлява комплекс от различните видове. В нея ще бъдат включени основно растения, характерни за българската природа". 
от пресата



Тагове:   очила,   вишни,


Гласувай:
0



1. анонимен - Букурещ?
06.05.2008 15:51
В Букурещ мият улиците всяка вечер, от къде на къде ще е мръсно ? А ББ като се хване да измие улиците веднъж в годината е национална новина . Нема по зле от нас , освен ако не се сравняваме с некоя бананова република ;)
цитирай
2. анонимен - И аз прочетох, че според европейските експерти на първо място по мърсотия е
06.05.2008 16:48
румънската столица!
цитирай
3. primavera - Една прекрасна новина !
06.05.2008 17:19
Зарадва ме невероятно с тази новина ! Това дере , някога , преди 30 години , беше едно прекрасно девствено място с много полски и горски цветя прекрасно ручейче и малко езерце ! Скъпите ни Държавни мъже не само че не го опазиха , но и допуснаха да се превърне в бунище на района ! Слава Богу , че пари за проекта не им искат , ама те пък дали няма на японците нещо наемец да поискат или подобна простотия...напълно в тяхен стил....я някое кратковременно договорче за експлоятация на терена ! Пожелавам си и зелени полицаи да има в тази бъдеща градина...защото , ако сложим на второ място , вандализма на държавните ни ръководители...веднага на първо място пъква нашево брата-вандал...не мога да преценя, кой е по опасният...ами дано Японците усигурят и охрана на произведението си ! ....Весел празничен ден...Свети Георги да закриля семейството ти и милата ни България...!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zari
Категория: Политика
Прочетен: 1677669
Постинги: 131
Коментари: 1719
Гласове: 10852
Архив