Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2008 07:20 - ОТНОВО ЗА СУЕВЕРИЕТО
Автор: zari Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3330 Коментари: 8 Гласове:
0



“Повдига ми се”, каза Мимето и се втренчи с изпълнени с отчаяние и примесени с доза гняв, сини очи, подавайки ми принтиран лист хартия! “И тази сутрин  намирам поредния е-мейл, в който ме убеждават, че ако го препратя до 5 мин. на 10 души, в следващите 3 дни ме чака нечувано щастие..например Мария изпратила тази “мантра” на десет адресати и получила от приятеля си на вечеря с шампанско годежен пръстен с 3 каратов диамант...Ако го изпратя на 20 познати, ще ми се случи невиждано чудо, както то дошло даром при Петър, който го препратил веднага и същата седмица спечелил от лотарията огромна сума!”
            Почти във всяко такова верижно съобщение неотлъчно като висш капацитет присъства името на Далай Лама, Окото на Всевишния и.. думичката “мантра”. “Потърсих, казва Мимето, какво точно означава “мантра” и защо като я препраща човек, го “чакат” такива неочаквани и несънувани материални благословения:  
“Думата мантра е санскритска дума, състояща се от корена man- „manas — съзнание“ и наставката –tra означаваща „инструмент, средство“. Ето защо буквално „мантра“ означава „инструмент на съзнанието“. Мантрите са предназначение за освобождаване на ума от илюзията и материалната обвързаност”.         
           
Неведнъж и аз съм ги получавал!
            Апелирам към бойкот на тези верижни мейли, на които само фонът от различни природни забележителности се сменя, текстът е: почти винаги нескопосан превод от английски ез., следват  върху /доста често/ кичозен или нескопосан снимков материал познати мъдрости, които, вярно!, не с щракване на пръста, но с отделяне от личното време препращаш на разни баламурници като теб, които продължават препращането, следващите – също... Отвратителното е, че има и елементът на заклинание, който включва предсказания за зла участ, ако не го изпратиш на всяка цена, както при “Анна, която останала вдовица, след като не пожелала да препраща въпросната “мантра??” на 30 души и на другия ден автобус премазал половинката й”. Следователно липсва забавният момент дори.
            Спомням си, че като ученик същите “мантри” получавахме на откъсната от тетрадка с широки редове и преписвана неграмотно с химически молив или със синьо  мастило почти ежемесечно в пощенската ни кутия, лист хартия. Майка ми го изхвърляше моментално в кофата за боклук. Много апартаменти във входа ни обаче светеха до късни доби, защото всички членове, надвесени над дървената разтегателна маса добросъвестно преписваха на мижава светлина наръка, получения и в тяхната пощенска кутия текст със заканително и ужасяващо предупреждение, какво ще се случи ако не се препише 50 пъти и не се разпрати не дай Боже, до 8 чАса...Още по-гнусно беше, че за своята “немарливост и нехайство” да не преписваш идиотския текст 30..50...70.. пъти, фаталните последици, /които обикновено бяха нелепа смърт/, отговаряш не само за себе си /като първи намерил оръфания лист в пощенската кутия или под прага на жилището си  и си го захвърлил небрежно/, но и за своите близки и обичани хора. Историята продължава в по-модернизиран вид – мейли, красоти, мъдреци, “мантри”...и накрая в общи линии същите заклинания. Който се хванал на въдицата, хванал се!
            Обръщам се към Мимето леко раздразнен: “И какво?”
            “Ами, изтривам ги”, тръсва глава моята безспорно красива съученичка – вдовица /за която разказах в няколко постинга/! “Няма да постъпвам като съпруга ми, който докато бе жив, ги чакаше с непоправим ентусиазъм и нетърпение...и препращаше ли препращаше, чакайки “обещаните в тези евтинджийски мантри-обещания красиви чудеса и благини ....и.......и......

и....нагледно....:

imageimage




Тагове:   Отново,


Гласувай:
0



1. yuliya2006 - Зари, страхотна си и поздравления! ...
10.03.2008 08:41
Зари, страхотна си и поздравления! Далай Лама е мъдрец и да се преписват тези детски щуротии на него е смешно.
с обич ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
2. zaw12929 - zaw 12929 Страахотeн постинг! No..ето
10.03.2008 09:03
за какво друго ми е думата
Дори мисля, че Дарвин, всичко което се отприщи след него има божия пръст, да се даде път на науката, да се ускори прогреса,за да се промени по бързо човекът и да стане наистена образ и подобие на създателя си. С ум доброта човечност
Вярата не трябва да се употребява за политика днес, но е било време, когато е било нужно това
Вярата е и си остава едно управление на душата в добро, което всеки сам избира. Да вяряа или не, бебетата ги кръщават и те нямат мнение дали да ги занесат в храма или не. Но какво би станало ако няма приемственост на религията на българщината?
Погледнете това, от което недоволствате, то е все резултат от липсата на вяра и принципи в душата. Задавате ли си въпроса Защо хората на Запад, въпреки Дарвин, си запазиха религията и развиха още по добре науката?
Как така религия която преведе нарога ни запазен е вдно тежко за оцеляване управление на най силната за времето си империя- турската , стана днес излишна , ненужна за българина
Демократите най първо се опитаха да унищожат Българската църква с публични и скрити( ограбиха и имотите) средства. Да я управляват. Тази църква даде първа сигнал за започбане на Осовобождението. Там прозряха че е време да се даде отпор, да се посочи греха отричащищте се от българщината юроди. Дори само това е достатъчно, за да отидем на църква и се поклоним за това дело!
Тя е онази най здрава част на нацията, която не се измера с наука а с обич към България. Каквато е била и за да остане в нашите поколения Това е институцията годна за всеки без разлика на образование, възраст. Радостен ли си или тъжен, тя има обряд, за да ти даде крила и утеха.
Днес църквата е превърната в погребално бюро.
А Българите се гордеем че сме безбожници, но... от това не сме прокопсали. По вече ще напиша тия дни. Защото обичам България!
Ще помисля още!
цитирай
3. zari - Прочетено за ВЯРАТА:
10.03.2008 09:57

"Престани да се чувстваш абсолютно отговорен за абсолютно всичко през цялото време. Това все пак е моя работа".
Бог
цитирай
4. bizcocho - Pozdravqvam te za posta!!!Bukv...
10.03.2008 10:43
Pozdravqvam te za posta!!!Bukvalno mrazq tezi pisma v koito edva li ne ti zapovqdvat kakvo da pravi6 predri4aiki ti s kraq im ne6tastiq,no nqkolko(vsa6tnost 2)sam prepra6tala,za6toto bqha mnogo hubavi i cenni spored men i bez da prorokuvat zlo,ako ne go stori6.Otdelen e vaprosa,4e ne sam otmqtala broika,a sam gi prepratila na hora,koito virtualno ili realno poznavam.
цитирай
5. helios - Поздравления за постинга!
10.03.2008 12:52
Присъединявам се към теб!
Сърдечни поздрави!
цитирай
6. анонимен - До всички четящи!
21.03.2008 15:25
Препратете този постинг на 100000000000000000000000 други блогери! В рамките на 0,5 милисекунди! Ако го направите, ще изпаднете незабавно в нирвана (внимавайте защото после може и да не излезете от нея;) Ако не го направите... хм....
цитирай
7. viki11 - Още ли има такива простотии и кой да ...
09.04.2008 09:45
Още ли има такива простотии и кой да им се връзва да тормози с тях другите!
цитирай
8. zari - Има ги и то
12.04.2008 10:32
нерядко! Доста приятели се оплакват!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zari
Категория: Политика
Прочетен: 1682031
Постинги: 131
Коментари: 1719
Гласове: 10852
Архив