Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.12.2007 15:08 - ЖИВОТ СЛЕД ЖИВОТА
Автор: zari Категория: Лични дневници   
Прочетен: 11074 Коментари: 25 Гласове:
0



Предстои християнският празник - Рождество Христово. В такива дни всеки един от нас застава сам със себе си, търсейки отговор за живота и живота след него:

Род прехожда и род дохожда” (Екл.1:4). Слънцето изгрява и залязва.
Времето неудържимо лети. 
Вековете прииждат, отминават и с тежките си стъпки потъват в умрачните далечини на миналото. 
Поколения се раждат и изчезват, за да не се върнат вече никога на земята. 
Човеците градят домове за себе си, но бързо ги напущат завинаги и други люде се заселват в тях. 
Градове се съзиждат и развалят. 
Държави се създават и пропадат. 
Картините на историята се менят. Каквото е било, не е вече. 
А това, що иде, Бог знае какво ще бъде!
Светът е арена, на която действуващите лица се заменят едно от друго в непродължително време. Нови човеци се явяват на сцената, но скоро и те пропадат в мрака зад кулисите. Някои играят важни роли в живота, други незначителни, а трети – никакви. Някои се оказват на широкото обществено поле и славата им блясва като метеор по небето, за да угасне скоро. Други се мяркат само в тесния кръг на своето служебно място и сред малцината си приятели. За трети пък никой нищо не знае.
Многообразни пъстри съдби! 
Едни са щастливи, а други – нещастни. 
Едни се смеят, а други плачат. 
Едни са здрави, а други постоянно боледуват. 
Едни са богати, а други – бедни. 
Едни са даровити, а други – посредствени, обикновени хорица. 
Някои живеят, по човешки казано, извънредно дълъг живот, други, току-що родени, бързо умират. 
Но и продължителният и късият живот от гледището на всепоглъщащата ни вечност в края на краищата се изравняват. 
Щом настъпи смъртта, всичко изглежда като да не е било. Какво представлява най-учудващото дълголетие пред необятната вечност? 
Не е ли то пред нея почти равно на най-краткото земно съществуване? 
Не са ли това все мигове, които блясват като искри и щом угаснат, вече не се явяват?!
Човешките години изглеждат много на брой, когато предстои да се живеят. Отлитнат ли обаче, те се превръщат в бързо изчезнали сънища.
Да попитаме старците – как са гледали на живота като юноши и как гледат на него сега, когато снегът на годините е посипал побелелите им глави. Те единодушно ще засвидетелствуват, че в юношеските години простиращият се пред тях житейски път им се е струвал безконечен! Така ли гледат те на него сега, когато той е изминат? – Не! Всичко им се струва като преживяно в дрямка. Много от идеалите им са увехнали. Те сами се питат: преживяното от тях действителност ли е било или сън?
Ако на десетгодишна възраст ти си чувал, че някой ваш роднина е умрял 60-годишен, ти си мислел: “Той е живял дълго! Остарял е! Наживял се е! Бог да го прости!” Но времето неусетно се изнизва и ти, юношата, ставаш зрял мъж, после глава на семейство. Раждат ти се деца. А ето, след някоя и друга година се появяват и внучета. Незабелязано се натрупват на гърба ти 60 години! За децата ти си вече стар, а за внуците – направо престарял! Но сам се чувствуваш още твърде млад. Сред вихъра на събитията ти не си в състояние даже да се опомниш и не можеш да повярваш, че зад гърба ти стоят 60 бъзвъзвратно отлетели години. Внезапно обаче чуваш, че някой твой връстник е получил сърдечен удар и набързо починал. Починал на твоята възраст – 60-годишен! Това те разтърсва. “Твърде млад, твърде млад си отиде!” – въздъхваш ти, забравил, че за самия теб като юноша тази възраст е изглеждала старческа. Сега ти изместваш предела на старостта все по-далече от себе си, защото ти се живее. Този именно твой копнеж за живот доказва безсмъртието.

Разказвали са ми за един писател, че когато му празнували 70-годишния юбилей, някои приятели от сърце му пожелали да стигне 100 години. Това му допаднало, понеже много му се живеело. Той гласно благодарил за пожеланието.Минали години, благословията го стигнала. На 98-ия му рожден ден се събрали неговите близки и един млад негов почитател,
отправил към него същото пожелание, което толкова го зарадвало на времето – да стигне 100 години. Писателят се засегнал и обидено възразил: “Как? Само с още две години ли ми продължаваш живота?! Я по-добре не се бъркай в Божиите работи!”
Човекът е ненаситен на живот. 
Този всеизвестен факт говори, че сме създадени не за смърт, а за вечен живот. Поначало ние жадуваме за вечност.
Всички чувствуваме, че смъртта е нещо нередно, вмъкнало се насилнически в човешката съдба. Инстинктивно някак-си се държим за живота си като за своя най-скъпа драгоценност... Жаждата ни да живеем се сблъсква с образа на смъртта едва ли не всеки ден. Все нови и нови мъртъвци се изнасят от домовете. Живите тичат около своите покойници да ги погребват, докато и те след някой друг ден паднат мъртви, за да бъдат погребани на свой ред.
Наблюдавайки всичко това, човек неволно се пита: какъв е смисълът на нашето краткотрайно съществуване? Защо се появява човек на земята? Дали за да се покаже за малко като някакво мехурче на повърхността на житейското море и след това да се пукне и да изчезне завинаги? И какво е всъщност човекът, тази – материалистически погледнато – шепа пръст? Какви са тези силни страсти в него – слабия? Отгде са тия пориви за велики подвизи в него – мимолетния? Само материя ли е той? Няма ли нещо по-висше, нещо божествено в него? Допуснем ли, че в него няма дух, тогава го превръщаме в кух череп и в голи кости!
Някой си решил да пресметне колко струва човекът, взет откъм материалната му страна, и намерил, след като изчислил и събрал всички ценни елементи в
него, че при едно тегло от 60-70 килограма той струва не повече от 300-400 лева. Но може ли това да бъде истинската цена на човека? Толкова ли е евтин
той и нищожен? Тогава всичко би било отчайващо! Щом най-ценното в тоя свят – човекът, е така обезценен, тогава не съществуват никакви други ценности в живота! Тогава нравствените закони губят своя смисъл. Тогава съвестта е абсолютно неуместен и ненужен наш ръководител, съветник и мъчител! Тогава?... Тогава би било безсмислено да се живее и особено да се живее по християнски с всичкото напрежение, което се изисква от висотата на евангелската етика!
----------------------------------------------------

Ала човешкото сърце, в което грее надеждата за безсмъртие, не може да се примири с мисълта за жестоката безцелност на земния живот. Човекът е тяло
и душа. Ако човешките тела са така премъдро сътворени, че с всеки свой орган и с всяка своя насочена функция постигат някаква разумна цел, то нима може да допуснем за душата, че тя – най-ценното, безсмъртното в човека, е лишена от всякакъв смисъл, от всякаква цел? – Не! Това е немислимо!

Душата е създадена от Бога и за Бога. 
Ние се раждаме във времето за вечността и смъртта не е отрицание на вечния живот, защото е казано: “И ще се завърне пръстта в земята, каквато си е била, а духът ще се върне към Бога, Който го е дал” (Екл.12:7). Убедеността в безсмъртието на душата единствено може да придаде на краткия земен живот безкраен смисъл. 
Архимандрит Серафим - 
/Стоян Георгиев Алексиев, роден на 9 март 1912 Г./

към 1932 г.

 



Гласувай:
0



1. vasisid7 - ***
05.12.2007 18:26
Поздравления за постинга!Поздрав!
цитирай
2. анонимен - от гробаря
05.12.2007 20:25
Имаш и мойте поздравления. Точно тук е мястото да напиша историята си, просто имам стар компютър и не мога да си направя имейл,камули плък блог.
И така ето историята ми:
Всичко започна преди 4 години,тогава бях 13 годишен младеш,учих се,абе бях като всички пубертетчета. Тогава и през ум не ми минаваше че някога ще стана това което съм сега-гробаря.
Един прекрасен ден ме блъстна кола. Спасих се, но един лекар приятел на семейството ми а по късно и мой приятел каза- В тази страна всичко е объркано, защо да не вземем да направим експеримент- Ще те представим за мъртъв. Така и стана, имам никролог, гроб и тем подобни пренадлежности на един мъртвец. Четири години не излизам денем на вън, или гледам телевизия или чета книги,а от два месеца майка ми взе комп на старо и прописах в днес.бг, там се запознах с zeifod( той също има блог,сигурно го знаеш) и други хора,дори още пиша там, там и в твоя блог от оня ден. Интересен човек съм нали?
цитирай
3. анонимен - аз съм читател на днес. бг и на някои ...
05.12.2007 20:50
аз съм читател на днес.бг и на някои блогове. Гробаря ме изненада като видях че пише в този блог. Той в днес.бг се е доказал като феномен на форума. Мога за него да кажа все хубави нещо
Приятно ми е зари,имаш хубав блог. Продължавай все така, като опознаеш гробаря и ти ще имаш добро мнение. Чао и много успехи.
цитирай
4. cornflower - Книга за живота след живота
06.12.2007 11:20
Благодаря ти мила, за Серафим Саровски.Чела съм го.
Негова е мисълта, че смъртта не е край, а едно ново начало.
Много харесвам блога ти.
Успех и честит празник на св. Николай Чудотворец!
цитирай
5. vivantcev - Непрекъснато си задавам въпроса ...
06.12.2007 23:56
Непрекъснато си задавам въпроса -Има ли живот след смъртта, съпоставям правиславието. Опитвам се да избягам от езотериката. Все още не срещам убедителния аргумент, поне за мен.
цитирай
6. shania16 - чудесен пост
07.12.2007 16:43
о,Боже Всемогъщи, дари ме:
да не търся утеха, а да утешавам,
да не търся разбиране, а да разбирам,
да не търся обич, а да обичам,
защото, когато даваме, получаваме,
и в прошката ни прощават,
и в смъртта се раждаме за вечен живот.
молитва на свети Франциск
според мен, тези думи дават отговора...
цитирай
7. doka - Много хубав пост!!!
07.12.2007 17:25
Поздрав! :)
цитирай
8. tera - Както казва Марк Твен
09.12.2007 21:10
остаряването е единственият начин да се живее по-дълго.
Неминуемо е, но пък за сметка на това човек трябва да живее живота си интересно и да се стреми всеки ден да научава и преживява нови неща. Иначе просто не живее, а вегетира като тиква! :)))
Много ми хареса един гостенин на Слави - майстор на ножове - изключително жизнен и усмихнат човек. Май веднъж вече писах някъде коментар за него, така че може и да се повторя. И той каза - докато се озърнеш, половината живот е минал! Беше на 75 години, явно се кани да ги докара до 150! Евала! На това му се казва оптимизъм и желание за живот! И чувство за хумор, разбира се. :)
Поздрави :)))
цитирай
9. анонимен - Хубав пост, браво!!!!!!!!!!! ...
10.12.2007 11:02
Хубав пост,браво!!!!!!!!!!!
Историята на този гробаря ме трогна,човече надявам се да ме прочетеш- Ти живееш като отчелник явно,спри с експеримента да се правиш на умрял.Ще те помоля да помогнеш и да се намесиш в един блогов конфликт- между секирата и есен,
цитирай
10. анонимен - от гробаря за анонимния
10.12.2007 11:40
анонимен,знам за този конфликт но немога да се намесвам. Това са две поетеси в доста личен конфликт. Благодаря за съвета,но появата ми в обществото ще го скандализира. Да оставим нещата както са!!!!!!!! Поздрави от мен-гробаря
цитирай
11. анонимен - БРАВО
15.12.2007 19:05
БРАВО
цитирай
12. anastasiia - ...
18.12.2007 08:49
...Да, душата е създадена от Бога и за Бога...Тя е нашият стремеж към възвишеното, доброто, към Бог... Тя е нашият полет...вечен и устремен...
Благодаря, zari, за прекрасния пост...
Наистина, трябва по-често да си мислим за тези неща...За да е по-смислен и стойностен полетът на душата ни!...
цитирай
13. presly - хех,
20.12.2007 11:33
това прозвуча супер "като опознаеш гробаря и ти ще имаш добро мнение". Много ми хареса!
цитирай
14. lion1234 - Добре казано!
22.12.2007 17:47
,,...Но и продължителният и късият живот от гледище
на всепоглъщащата ни вечност в края на краищата се
изравняват...'' С други думи, не съизмерваме ли нещата, с оглед на вечността, последните губят смисъл. Ето затова е неприемливо човек да се затваря във всекидневието и да пренебрега най-висшата мярка - Вечността.
Поздравления за поста и весело настроение в празничните дни!
цитирай
15. zeifod - Я гробаря,
23.12.2007 17:56
бил тук :) Бре помислих че се изгуби тоя човек :)
Хубав пост Зари, благодаря ти за него. Весело изкарване на Новата година и на Коледа.
цитирай
16. анонимен - от гробаря за Zeifod
24.12.2007 08:51
Да зейфод тук съм. Радвам се да те видя. Хареса ми блога ти приятелю, пожелавам ти Весела Коледа и успехи през новата година!!!!! Бъди татъв какъвто винаги си бил- истински и добър човек!!!!!
P.S- Влизай и в днес. бг, когато можеш ,и още-направи блога си лесно достъпен, за да можем да си пишем
цитирай
17. zeifod - Ха,
24.12.2007 18:46
че той блога си ми е леснодостъпен. Не съм го скрил :)
цитирай
18. анонимен - от гробаря
25.12.2007 15:35
E, Zeifod, имах предвид всеки да може да пише коментари. Аз примерно немога защото пише че трябва да имам регистрация,в него пишат само блогари. Аз имам стар комп и ми е невъзможно да направя блог, нямам и имейл,абе разбираш ме. Ти си решаваш де, ако съм прекалено нахален можеш да е отпишеш от кръга на форумните си приятели.
Айде чао
ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО
цитирай
19. zeifod - :)
25.12.2007 15:56
Разбирам... Вече няма да забранявам анонимните коментари така че си Добре дошъл :)
Честито Рождество Христово!
цитирай
20. letisi - старее тялото не и душата...
26.12.2007 08:54
знаем че все някога ще умрем но живеем така сякаш това някога е всъщност никога...
поздрави за постинга...и много усмивки от мен:))))0
цитирай
21. bovari - Хвала!
02.01.2008 10:07
Не се позовавате на Светото писание, Вие живеете в него!
Бог е еднакво щедър към всички ни, но много от нас не го приемат.
цитирай
22. анонимен - от гробаря за ili4a
03.01.2008 10:24
Приятно ми е,радвам се да се запознаем, вие сте гретия блогар който познавам след zari и моя приятел zeifod. Небих могъл да си сменя ника,а историята ми е истинска колкото и да не ви се вярва,сега пиша в блога на zeifod и от време на време влизам тук. До края на 2007 писах в новинарския сайт днес.бг,там бях доста популярен коментатор и бях наречен феномен на форума. Сложна и загадъчна личност съм
Поздрави и Честита нова 2008 Година!!!!
ОТ ГРОБАРЯ
цитирай
23. merita - Позддрав за добрия пост и пожелания ...
05.01.2008 09:53
Позддрав за добрия пост и пожелания за всичко най добро!
Нека Вярата и доброто те водят и занапред!
цитирай
24. haralanov - Нашият живот
05.04.2008 14:25
Нашият живот не е нищо повече освен едно изпитание.Изпитание,което не всички ще издържат.За кротките,благите,смирените духом и почитащите Божията воля,след смъртта си ще бъдат съживени за Живот Вечен.За лицемерите...АДА
цитирай
25. анонимен - pi6ete pojelaniq sa 60 godi6nina
06.02.2009 22:54
pi6ete pojelaniq sa 60 godi6nina
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zari
Категория: Политика
Прочетен: 1682798
Постинги: 131
Коментари: 1719
Гласове: 10852
Архив