Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.09.2007 13:47 - Да сме Господари на съдбата-/поради суеверие, страх, невежество или мода/
Автор: zari Категория: Други   
Прочетен: 9043 Коментари: 28 Гласове:
0



Суеверието е предразсъдък и заблуда в свръхестествени сили, казвам аз на Мимето, която се появява след седмична ваканция в Ню Йорк и седим под тентата в двора на семейно ресторантче. “Суеверието прави хората глупаци”, цитирам аз Волтер.

 

“Е-е-е, може да ти се даде случка в живота и да прочетеш знака на съдбата”, казва Мимето, върти с ръка талисмана на вратлето си и сочи с пръст:“Погледни, едно врабче се "къпе" в прахта - сетих се, ами поверието казва, че ще има буря!” ...

След половин час се развихря голяма буря и ние търсим убежище вътре в ресторанта.

 

Хрумва ми някакава обосновка, гледайки вихрещата се буря: “Според известния психоаналитик Карл Густав Юнг, който десетилетия изследва дълбините на подсъзнанието, „случайните съвпадения“ не са нищо друго освен „синхронизми“. 
Разсъждавам на глас: 

В България процъфтява днес с пълна сила суеверието. Мнозина предпочитат, шарлатани да им развалят "магии”, да им леят куршуми против уроки,  да ги “изцеляват” с баене, да им правят хороскопи и очертават “пътя на живота”,  да им лисват чаша вода за късмет и да стискат палци за успех... вместо да се молят. За суеверния е по-правилно да приеме една поднесена лъжа; разочарованията /професионални, любовни, приятелски и пр./ да се обясняват с липсата на късмет в живота /нали казваме: “каквато люлка те е залюляла” или родени под “нещастлива звезда”/, по-лесно е и с едно отчитане, че проблемът не е никога в егото, тоест в нас самите, а във вмешателството на някой около нас, който ни създава спънките, грижите и неудачите. Суеверните често търсят, подсъзнателно или не, символи, поличби и “факти”, които да засилят собстветното им чувство за сигурност, да си обяснят “по своему” дадено положение или някакви неуредици и проблеми. Нерядко някои биват обзети от обсесивни компулсивни разстройства, стигат до маниакалност: да събират “печеливши номера” на автомобили, да не минават под уличен стълб, да не им пресече черна котка път /психозата е огромна – например в петък, 13-то число  само в САЩ бизнесът губи около 900 милиона долара, тъй като много хора просто не отиват на работа и не пътуват/.

Църквата ни следва да се дистанцира от суеверието, така е, обаче може да се види поп, който в разговор, “чука на дърво”, да не чуел дяволът, вместо ясно и отчетливо да се бори с фалша и заблудите, които поднася суеверието като пристъпи към искрени молитви за себе си, близките и народа ни, защото Божията вяра е по благодат, а ходатайствените молитви за ближния, за лутащите се в суеверие и неверие, са винаги чути. 
Замълчавам. 
През ума ми минават редица случки, свързани с темата, странно... обзема ме някакаво спонтанно чувство на вина, на изобличение, сещам се, че и аз не съм 100% опериран от такива нападателни мисли...
Мисълта ми витае, лети и напомня откъслечни събития и факти какво носи на народа ни масовото суеверие, спомням си  
Данаил 9:18-“Боже мой, приклони ухото Си и послушай; отвори очите Си и виж опустошенията ни, и града, който се нарича с Твоето име; защото ние не принасяме прошенията си пред Теб заради нашата правда, но заради многото Твои щедрости. Господи, послушай; Господи, прости..”,

поглеждам към Мимето, прибавям наглас за себе си и всички, в чиито сърца се крие доза суеверие:

"Ако някой види брат си, че върши несмъртен грях, нека се моли и Бог ще му даде живот..."(I Йоан 5:16),  а Мимето, вирнала чипото носле , се смее:

“Е, аз нямам грях, “видях” бурята, тя дойде, ето я!...
може пък да съм пророк...?!”



Тагове:   мода,   невежество,   суеверие,


Гласувай:
0



1. mery67 - Ще ми се да подкрепя това че суеве...
04.09.2007 22:59
Ще ми се да подкрепя това че суеверието прави хората глупаци.Страха е едно от оръжията на Сатан и това кара хората да уповават на всичко друго на не и на Бог.
Никой обаче освен него не е в състояние да прави нещата да стават по начин по който трябва да станат.Той е всесилен .
Така че единствено молитвата към Създателя има смисъл!
Поздрав
цитирай
2. slavei - За съжаление...
05.09.2007 15:04
суеверието държи оковани много хора, за да не е зависим от суеверия, човек трябва да е свободен, а свободата е при Истината, само Тя прави хората свободни:
" Истината ще ви направи свободни! " И думите на Исус: " Аз съм Пътят, Истината и Живота! "

Поздрави за актуалния постинг!
цитирай
3. trenertg - днес два пъти се върнах
05.09.2007 15:53
и ето не ми върви заваля дъжд ... даже и синоптиците не познаха ,че ще е предимно облачно със случайни превалявания ... и да вземе случайно да вали точно над мен . А и чадъра си забравих ...
донесоха ми черна котка на преглед тя видя куче /пациент - чакат/ и избяга - мина ми път и на още един човек - този с кучето ,за малко не се потроши по стълбите ...
сега очаквам още знамения - пу-пу да не му е уруки /завъртам се на пета - добре ,че не нося токчета/ и чукам на талашит поради липсата на дърво...

:))) това в кръга на шегата , все пак от преди векове има поверия , дали са верни дали не никой не знае - за някой има обяснения за други не ...

добре казано , Взех че се размислих ...

Приятен ден и внимавай като минаваш през квадратни шахти - след това подскочи на един крак / абе най добре я прескочи/ да не ти се случи случка ...
за това има обяснение / братята роми обикновенно приватизират капаците / с две думи отваряйте си очите ...
:))))

цитирай
4. kostadin - Ие!....
05.09.2007 20:35
Кажи :Пу ! ПУ! -в пазвата -за всеки случай!
Да си предупреден,означава да си подготвен!
Мислиш ли ,че всичко ти е известно?Нямаш ли съмнения?
цитирай
5. feminaslim2007 - Аз мисля, че всичко това е в главата ...
06.09.2007 01:17
Аз мисля, че всичко това е в главата ни. Пример - преди, не помня колко години, реших, че: 13 ми е любимо число; Петък 13-ти - любим ден, а когато черна котка ми мине път - е на късмет. Какво стана - вече с нетърпение чакам Петък 13-ти, защото тогава много ми върви, числото 13 ми носи късмет, същото е и с черната котка - винаги ми провървява в нещо или просто се случва нещо готино, когато ми мине черна котка път!
Що се касае до Бог - разбира се, че той единствен знае най-добре кое е добро за нас и кое - не. Аз също предпочитам да се помоля на Него, отколкото да чукам на дърво. Ама и аз имам още какво да изкоренявам като вредни навици!
Интресна тема! Поздрави!
цитирай
6. jenseits - суеверията се раждат в умове, не...
07.09.2007 00:54
суеверията се раждат в умове, несвикнали да разсъждават и невярващи в Бога си, хора подвластни на обстоятелствата, оставящи обстоятелствата да коват историята на живота им.
цитирай
7. kostadin - В разсъжденията си ние разполагаме ...
07.09.2007 09:57
В разсъжденията си ние разполагаме само със съзнанието си.В него "работим" само с образи
Образите реалност ли са?
Възможно ли е да се настроим на определен клас образи?
Самият разговор за суеверията ,не показва ли ,че ние не сме уверени в съществуването им и в игнорирането им.Така е и с мислите ни за Господа!
Кой е прав?
За вярващите в Бог има едно обстоятелство-наличието на Бог.
Съществуват ли хора независещи от обстоятелствата?А те случайност ли са?
цитирай
8. svoboda64 - Дали е случайно, че думата "суеверен" е русизъм в българския?
07.09.2007 13:16
А от френската "суверен" я дели само едно "е". Еееее, просто малко повече фантазия и вяра в провидението няма да ни направи по-малко суверенни, т.е. независими властелини на съдбата си. Дали сме направили историческата крачка от Русия до Франция? От колективното несъзнавано до колективно осъзнатото??? Странни мисли, в които липсата на 13 етаж в американските сгради е просто пролапс в "демокрацията на участието":))

Трима от кръвните ми роднини са родени на 13-то число и са доказали силата и "падението" му. Трудно число и не се дава за забавляние:)) Те затова американците не могат да се оправят с него:))

А за реалността Бог, попитайте физиците. Те май започнаха да стигат до изводите на теолозите:)) Но както теологията, така и физиката са аристократични дисциплини... така че суеверната тълпа ги заобикаля: може някой аргумент да ги чукне по челото и да ги нокаутира:))

Поздравления за Мимето...неведоми са пътищата Господни. Понякога стигат до нас и като "народна биофизика", която кой знае защо някои наричат "суеверие":))
цитирай
9. ren - ----------
08.09.2007 20:25
бабини деветини
дядови десетини
или
бабички с бастунчета
дядовци с маймунчета!!
здрасти!!
цитирай
10. damnation - Значи, измежду многото неща които ...
12.10.2007 18:41
Значи,измежду многото неща които съм имал щастието да работя се мъдри и "окултен журналист".
В автобиографиите го спестявам на бъдещите си шефове,те така или иначе си остават втрещени от мене ама нейсе.
Голяма част от тъй наречените "поверия" си имат обяснение за съвременната наука,което обаче не е било достъпно за хората навремето.
Примера с врабчето което се покрива с прах - така предпазва перушината си от намокряне,доказано е че птиците предусещат промените в климата*тука можех да се разтърся и точно как,ама ме мързи, гугъл знае всичко*
Както и за датата петък 13-ти,беше свързана в някакво голямо клане в средновековието, пак не си спомням какво точно,но от там идва "проклятието" на деня.
Отделно,донякъде има обоснован положителен ефект от "шарлатанството" от психологическа гледна точка- може да те направи по-уверен, да те накара да вярваш че ще се случи нещо добро.
Тери Пратчет го обяснява много добре с една дума
"главология" - магията е в главите на хората, целта на маговете е да я изкарат от там.
Освен това,в времето в което живеем,е хубаво да вярва човек в нещо,колкото и глупаво и нерацион-
ално да е то.Вредата идва от предозирането с суеверието,както е и с всичко останало :)
цитирай
11. анонимен - WswmGXPhSphSjl
29.05.2011 17:20
This has made my day. I wish all psiontgs were this good.
цитирай
12. анонимен - wXeDmVNroTTJGceIEg
29.05.2011 20:18
It's soopky how clever some ppl are. Thanks!
цитирай
13. анонимен - tnjpFqNSqjQjUWTpm
29.05.2011 22:54
Wow, your post makes mine look felebe. More power to you!
цитирай
14. анонимен - tZbGcYwtYnWdP
30.05.2011 15:56
UAn1wZ <a href="http://syufegjyvpzx.com/">syufegjyvpzx</a>
цитирай
15. анонимен - igClRdiQzfTQqNoGPlL
30.05.2011 16:04
b3E4LS <a href="http://bekezlwuhcwr.com/">bekezlwuhcwr</a>
цитирай
16. анонимен - JmfgVhwAmvt
30.05.2011 16:22
CXWApn <a href="http://qxfarfvtzdyd.com/">qxfarfvtzdyd</a>
цитирай
17. анонимен - bQddpsVGUSFhdgLuqR
30.05.2011 19:10
THX that's a great anewsr!
цитирай
18. анонимен - DwUSLXuKGwJqXeNuS
30.05.2011 20:38
Se9nvP , [url=http://unzzqtfyrumq.com/]unzzqtfyrumq[/url], [link=http://dgeibsigjzuw.com/]dgeibsigjzuw[/link], http://iydqnnqgsedq.com/
цитирай
19. анонимен - AARKJYaducjPon
30.05.2011 21:14
19zHUl , [url=http://bxqfvtsftrke.com/]bxqfvtsftrke[/url], [link=http://hpcjmsofyyph.com/]hpcjmsofyyph[/link], http://iifuojqxsfmu.com/
цитирай
20. анонимен - NxDrpFFjKQ
30.05.2011 21:27
fEcl1W , [url=http://knalyawnurkg.com/]knalyawnurkg[/url], [link=http://bjsmrdjpvitu.com/]bjsmrdjpvitu[/link], http://jntimqdeolnu.com/
цитирай
21. анонимен - DmqZfFqO
01.06.2011 11:34
U3Uy2V <a href="http://wpefqrlqjwst.com/">wpefqrlqjwst</a>
цитирай
22. анонимен - BojSAcdPgavEIgl
01.06.2011 17:24
H3L6I8 , [url=http://xltcvagkawcf.com/]xltcvagkawcf[/url], [link=http://ewqvwnavhcdr.com/]ewqvwnavhcdr[/link], http://trpgsjbynzze.com/
цитирай
23. анонимен - ubvkvxAgdfYougwI
02.06.2011 14:05
AHP3Bk <a href="http://gtaeexatszlw.com/">gtaeexatszlw</a>
цитирай
24. анонимен - KXJXwpaJQJp
02.06.2011 14:20
h5xwf8 <a href="http://qsomjyhpxpsp.com/">qsomjyhpxpsp</a>
цитирай
25. анонимен - ttnRpxKDj
02.06.2011 14:38
6yZUOi <a href="http://ulhwqiaplbxb.com/">ulhwqiaplbxb</a>
цитирай
26. анонимен - ALwXcwRBKpr
02.06.2011 14:44
fRJRKM <a href="http://rbnzfaihewpt.com/">rbnzfaihewpt</a>
цитирай
27. анонимен - aLvApEZsdUAMcRnicV
04.06.2011 13:35
ibM48X , [url=http://lqfwruxsvexg.com/]lqfwruxsvexg[/url], [link=http://zdoidniwbfqg.com/]zdoidniwbfqg[/link], http://cotmjftvdkmg.com/
цитирай
28. анонимен - ShWzZJAHfjtPvSZRYGy
04.06.2011 14:44
ppHXB3 , [url=http://wmgpguqgvwsl.com/]wmgpguqgvwsl[/url], [link=http://frlbiooxglij.com/]frlbiooxglij[/link], http://ixbxtfjzhlsg.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zari
Категория: Политика
Прочетен: 1677351
Постинги: 131
Коментари: 1719
Гласове: 10852
Архив